HAZIR MEYVE SUYU MU? EVDE YAPIM MEYVE SUYU MU?
Meyve suyunu nasıl tüketmeliyiz? Hazır meyve suyu sağlıklı mı? Hazır meyve suyu mu ev yapımı meyve suyu mu? Ev yapımı meyve suyu nasıl yapmalıyız?
Meyve suyu hepimizin severek tükettiği gıdalardandır. Meyve suyu marka fark etmeksizin çoğunlugumuzun tükettiği meyve suyu nasıl üretilmekte? Meyve suyu evde nasıl yapılabilir? Gelin aklımıza geldiğince değinelim meyve suyu konusuna.
Meyve suyu delince ilk aklımıza hazır yapım ambalajlı meyve suları geliyor. Bu meyve suları içinde gerçekten meyve barındıran ve meyve barındırmayıp aromalı olanlar olarak ayrılmakta. Biz içinde farklı oranlarda meyve olan meyve sularına değineceğiz. Büyük çoğunlugumuzun tükettiği meyve suyu çeşitleri vişne, şeftali, elma, portakal, kayısı, ananas, karışık vb. şekilde değişmekte. Meyve sularının içindeki meyvelerin oranı meyvenin maliyeti ve içimine göre değişmekte. Yani en ucuz maliyetli olan elma suyunu yüzde yüz elma suyu olarak içmemiz mümkün. Çünkü hem elma ucuz hemde elma suyu yüzde yüz içilebilir. Ama vişne suyunu yüzde yüz bulamayız. Yüzde yüz vişne suyu içerisindeki asitlerden dolayı bardağa koyulup içilemez. Bu nedenden yüzde yüz vişne suyu bulmamız ve içmemiz biraz zor. Yine ananas suyu maliyetli olacağından yüzde yüz bulamayız ya yüzde iki yada yüzde on meyveli olarak alıp tüketebiliriz.
Meyvelerden cinsi ne olursa olsun en iyileri yurt dışına ihraç edilir. Yani portakalın, elmanın, kayısının (kayısı genelde patik yapılarak), vişnenin, şeftalinin iyisi yemelik meyve olarak yurt dışına ihraç edilir. Gümrükten dönenler olursa da yurtiçi piyasaya sürülür. Yurt içinde ürünlerin iyileri İstanbul Ankara İzmir Bursa gibi büyük şehirlere gider. Daha küçük şehirlere ise genelde nispeten daha düşük kalitede ürünler gider.
Birde tezgaha koyulmayacak kadar durumu kötü olan çürümüş veya çürümeye yüz tutmuş meyveler var. İşte burada meyveler fabrikalara gider. (Şunu belirteyim sırf kendi meyve suyunu yapmak ve hammadde sıkıntısı yasamamak için meyve yetiştiren fabrikalar da var. Bu fabrikaları tenzil ederek yazıyorum.) çiftçilerin aklında hep şu olur ürünü topların satabileceğimi satarım. Satamadığım olursa son çare çöpe dökmektense meyve suyu fabrikasına veririm. Çoğu zaman böyle olur. Meyve suyu fabrikası gelir ederinin çok çok altından ürünleri alır. Fabrikada öyle aşamalardan geçer ki meyveler, biz içerken kesinlikle anlayamayız.
Tabi şu da bir gerçek nasılını düşündüğümüz fabrikasyon ürünleri yiyemeyiz içemeyiz. Bizim yapmamız ge teken aklımıza fazla birşey takmadan tüketmek aksi durumda aç kalırız. Yapacağımız şey nasılını düşünmek yerine yapabildiğimiz kadarını evimizde yapmak. Eskiden kışın domates biber kabak patlıcan salatalık kayısı kiraz şeftali vişne kavun karpuz özetle yaz meyve ve sebzeleri bulunmazdı. Ya mevsiminde tüketirdik yada yazdan kışa kıştan yaza saklayabilmek için hazırlık yapardık.
Aklımıza geldiğince yapabileceklerimize misal verelim. Portakal limon gibi kış narenciyelerin katı meyve sıkacağında suyunu çıkarıp buzlukta dondurup yazın limonata veya portakal suyu yapabiliriz. Yada kayısı şeftali kiraz vişne elma gibi meyveleri yazın güneşte kurutup kışın komposto yapabiliriz. İnanın komposto suyu meyve suyundan daha lezzetli ve doğal. Yine kuruttuğunuz meyveleri küçük küçük öğütüp yaptığınız tatlılara keklere kullanabilirsiniz. Donduruculara koyabilirsiniz. Ama unutmayın eskiden dondurucu yoktu yazın herşey kurutulur kışın tüketilirdi. Bizim yapacağımız herşeyi mevsiminde tüketip geleneklerimizden kopmamak.