En iyi profesyonel yemek servisi fırını hangisidir?
En iyi profesyonel yemek servisi fırını hangisidir?
Profesyonel fırınlar, ev aletlerine benzer işlevselliğe sahip kafe ve restoranlar için ekipmanlardır. Ürünleri yüksek sıcaklıkta kızartmanıza, pişirmenize izin verir – 380 dereceye kadar.
Bu yazıda kamuisi.com sizler için yemek pişirme fırınları, ev aletlerinden farkları ve bu ekipmanın türlerini ele alarak anlatamaya çalışacağız umarım okuyucularımıza faydalı olur.
Profesyonel fırın çeşitleri
Kafe ve restoranlar için iki tip profesyonel fırın vardır:
- bağımlılar. Fırın, ocak ile tek bir gövdede birleştirilir. Farklı kapasitelerde iki fırın sağlayan modeller bulunmaktadır.
- Bağımsız. İlk türden farklı olarak, ocakları yoktur. Yerleşik veya bağımsız olabilir.
Fırının ısıtıldığı yakıtın türüne bağlı olarak, iki türe ayrılırlar:
- gaz – doğal veya sıvılaştırılmış gazla çalışır;
- elektrik – gazla karşılaştırıldığında, daha fazla fonksiyona ve daha hassas sıcaklık kontrolüne sahiptirler.
Kafeler ve restoranlar için ayrı bir fırın tipine de fırınlar dahildir. Bu ekipman, üst ve alt ısıtma elemanları ile paslanmaz veya galvanizli çelikten yapılmıştır. Aşağıdaki avantajlara sahiptir:
- Düşük fiyat. Benzer fırınlarla karşılaştırıldığında. Kızartma modelleri genellikle ek işlevlere sahip değildir (örneğin, ön paneli soğutmak), basit bir mekanik kontrole sahiptirler.
- Yüksek verim. Üreticiler, büyük kapasiteli iki ve üç bölümlü modeller sunar. Bu, aynı anda birkaç hacimli yemek pişirmenizi sağlar.
İkram fırınları için gereksinimler
Tanınmış üreticilerin kafe ve restoran fırınları, tüm yangın ve elektrik güvenliği gereksinimlerini karşılar. Bağlanmaları gerekir:
- Bir RCD devre kesici ile donatılmış, topraklamalı bir elektrik şebekesine. Şebeke voltajı fırının modeline bağlı olarak 220 veya 380 Volt’tur.
- Merkezi gaz kaynağına. Gazla çalışan modeller, bu tür işler için izni olan bir kuruluştan kalifiye bir uzman tarafından bağlanır.
Profesyonel yemek pişirme fırınları ve fırınları, verimli çalışma için yeterli özelliklere sahip olmalıdır:
- maksimum ısıtma – 280 ila 300 derece arasında;
- üst ve alt ısıtma elemanları veya gazlı ısıtma;
- çalışma odasının hacmi – 40 litreden;
- çalışma odasının malzemesi paslanmaz çeliktir.
Fonksiyonlar ve özellikler
Kafe ve restoran fırınları, ev aletlerine benzer işlevlere sahiptir. Isıtma, otomatik programlar sıcaklığını ve süresini ayarlamanıza izin verir. Çoğu fırın ve piliç aşağıdaki temel özelliklere sahiptir:
- Alttan ısıtma. Ürün aşağıdan ısıtılır – bu, geleneksel tariflere göre yemek pişirmenizi sağlayan klasik bir yoldur. Bu işlev, yiyecekleri yavaşça kaynatmanıza, haşlamanıza veya buharda pişirmenize olanak tanır.
- Üstten ısıtma veya “ızgara”. Bulaşıkları pişirir, yiyeceklerin yüzeyinde kırmızı bir kabuk oluşturur. Balık, et, kümes hayvanları pişirmek için uygundur.
- Üst/alt eşzamanlı ısıtma. Yiyecekleri her iki tarafta eşit şekilde pişirir.
- Konveksiyon. Çalışma odasının arka duvarındaki bir (veya iki – modele bağlı olarak) fanı etkinleştirir. Bu, fırının eşit şekilde ısınmasını sağlar. Konveksiyon çoğu moda eklenebilir.
- Hızlı ısınma. İşlev, fırını istediğiniz sıcaklığa hızlı bir şekilde ısıtmanızı sağlar. Birçok tarifte bu, yemeği pişirmeden önce yapılmalıdır.
Kafeler ve restoranlar için fırınların geri kalan işlevleri ana işlevleri tamamlar (çeşitli cihaz modellerinde bulunabilirler):
- Hızlı soğutma. Kamerayı soğutmanızı sağlar. Örneğin, elde yıkamadan önce.
- Sıcaklık bakımı. Pişmiş yiyecekleri sıcak tutar. Bir kafe veya restoran için geçerli – optimum sıcaklıkta yemek servis edebilirsiniz.
- Soğuk ön. Fırın camını oda sıcaklığında tutarak soğutur. Bu, personelin yanmasını önler.
Modern gaz modelleri güvenlik özellikleriyle donatılmıştır:
- Otomatik ateşleme. Piezoelektrik eleman, gaz verildiğinde alevi tutuşturur.
- Gaz kontrolü. Alev sönerse, fırın yeniden tutuşturmaya çalışır. Alev tutuşmazsa, güvenlik otomatiği gaz beslemesini kapatır.
Kafe ve restoranlar için fırın seçiminin özellikleri
Profesyonel bir fırın modelinin seçimi her durum için ayrıdır. Bir kafe veya restorandaki koltuk sayısına, ürünlerin hacmine bağlıdır. Belirli modeller seçilirken aşağıdaki özellikler dikkate alınır:
- Ses. Fırınlar genellikle 90 litreyi geçmeyen bir hacme sahiptir. Daha fazla yemek pişirmeniz gerekiyorsa, iki veya üç bölmeli bir fırın satın alın. Toplam hacimleri 120-150 litreyi aşıyor.
- Ek özelliklerin sayısı. Fırının üst ve alt ısısı, konveksiyonu olmalıdır. Diğer işlevler müşteri gereksinimlerine bağlıdır. Otomatik programlara ihtiyaç yoksa, Rus üreticilerinden bir fırın satın alabilirsiniz.
- Görünüm. Mutfakta, ziyaretçinin gözünden gizlenmiş paslanmaz çelik fırınlar kurmak mümkündür. Yemek alanları ve “müşterinin önünde” yemek hazırlayan kuruluşlar için ankastre profesyonel fırınları tercih edin.
Operasyon ve bakım özellikleri
Fırınlar ve profesyonel fırınlar catering personeli tarafından işletilmektedir. Güvenliklerini sağlamak için çalışma sırasında gereklidir:
- Çalışanların koruyucu giysiler giymelerini zorunlu kılın. Saç bir başlığın (başörtüsü, şapka) altına gizlenmelidir.
- Egzozu açın ve havalandırma sağlayın. Özellikle gaz modelleri için geçerlidir – oksijeni yakarlar ve mutfaktaki sıcaklığı arttırırlar.
- Havlu ve tutacak kullanın. Bitmiş ürünleri fırının çalışma odasından çıkarırken.
- Açık olan cihazı gözetimsiz bırakmayın. Özel programlar ve otomasyonla donatılmamış ucuz fırınlar için geçerlidir.
Profesyonel fırını güç kapalıyken temizleyin. Önce çalışma odasının soğumasını bekleyin. Kiri çıkarmak için yumuşak süngerler ve bulaşık deterjanı kullanın. Aşındırıcılar (tozlar, metal sıyırıcılar) paslanmaz çelik yüzeye zarar verir.
Çeşitli profesyonel fırın modellerinde üç tip yarı otomatik temizleme sağlanır:
- Hidroliz. En basit temizleme yöntemi. Bir fırın tepsisine az miktarda su dökün, biraz bulaşık deterjanı ekleyin. Sıcaklığı 80-90 dereceye ayarladıktan sonra 20-30 dakika ısıtırlar. Bu, kiri yumuşatmanıza ve çalışma odasının duvarlarının manuel temizliğini basitleştirmenize olanak tanır.
- katalitik. Temizleme otomatik olarak gerçekleşir – fırın 200-300 derecelik bir sıcaklıkta çalışırken. Çalışma odasının duvarları ve üst kısmı, yağlı kirleticiler üzerinde etkili olan özel bir kaplamaya sahip iç duvarlara sahiptir. Pişirme işleminden sonra sünger ve bulaşık jeli ile kolayca çıkarılabilirler. Bu yöntemin dezavantajı sınırlı bir geçerlilik süresidir (4 ila 7 yıl arası).
- Pirolitik. Herhangi bir kontaminasyonu etkili bir şekilde gidermenizi sağlayan en modern yol. Pirolitik temizleme sırasında fırın aşırı sıcaklıklara (350 derecenin üzerinde) ısıtılır. Bu, tüm safsızlıkları, elle çıkarılması kolay olan küle dönüştürür.
Her vardiyadan sonra profesyonel fırınları temizleyin. Fırınların gazlı modelleri bir uzman tarafından yıllık olarak kontrol edilmelidir.