Duvarda Terleme, Nedir Ve Neden Olur?
Bugün ki makalemizde sizlere duvarlarda terleme, duvarda küf, duvarda ıslaklık, duvarda kabarma,duvarda rutubet, duvardaki boyanın kalkması,banyo duvarının boyasının kalkması, wc duvarında terleme,boya kabarması, boya dökülmesi,sıva dökülmesi sorunları da yine aşağıda yazmış olduğumuz nedenler ve çözüm yolları ile ilişkilendirerek çözüm yolları üreteme ve sizi bilgilendirme yapmaya çalışacağız.
Duvarda Terleme Nasıl olur?
Hava her sıcaklıkta belli bir miktar suyu bünyesinde barındırır. eğer bu miktar artarsa su buharı meydana gelir ve duvarda yoğunlaşma meydana getirir. Bu duruma da duvarda terleme denmektedir. Evlerde bulunması gereken nem oranı %40-55’dir bunun üzerine veya aşağısına düşmesi hem ciddi sağlık ve ev sorunlarının baş göstermesine neden olmaktadır.
Duvarın Terlemesine Neden Olan Etkenler Nedir?
- Binanın çok eski olması ve yalıtımsız olması
- Yemek pişirilen yerlerin yeterince havalandırılmaması yada havasız kalması
- Çamaşırların evin içerisinde kurutulması
- Pencere yerlerinin yerleşimi yada montajının kötü olması ve kalitesiz olması
- Dairenin iç kısım yada dış kısımda yalıtım olmaması
- Evdeki su tesisatı eğer eski yapı ise demir boru ile yapıldığından ötürü zamanla paslanıp su kaçırması
- Duvar boyasının çok kalitesiz olması
- Evin içersin de hava sirkülasyonu olmaması
- Odaların aynı eşitlikte ısınmaması
Duvarlarda ıslaklık nasıl bulunur?
Başından geçen biri olarak söylüyorum genel olarak oturduğum ev çatı katı ve eski olduğundan bu konuda en çok sorun yaşayan ve deneyim sahibi olan biriyim.
Geçen sene başımdan bir olay geçti hemen onu anlatmakla olaya başlamam daha iyi olur. Alt katta oturan komşum bir gün beni aradı antre tavanım da ıslaklık var sanki dedi neyse gittim baktım tamam bir şekilde hallederiz dedim kulak asmadım zaten iş yeridir, banyodan gider herhalde deyip araştırmadan bir kaç kişiye sorarak banyo fayans aralarına kendi imkanım ile derz çektim velhasıl kelam olmadı bir ay kadar sorunu bulmak için uğraştık..
Sorun dahada büyüdü hemen bir su kaçağı bulan firma ile görüştüm geldiler 2020 yılında 200 tl gibi bir para aldılar benden ellerindeki dinleme ve lazer cihazı ile birde su anahtarı ile…
Önce suları açıp keçeli kalem ile lazer cihazlarıyla sıcak su ve soguk su borularını tespit edip işaretlediler.
Bir sonraki aşamada ise su borusuna basınç verip basıncın düşüp düşmediğine baktılar basınç sıcak suda düşüyordu.
Sonraki aşamada ise dinleme cihazları ile sıcak su borusunun geçtiği yerleri zaten işaretlemişlerdi, işaretlediği yerleri dinleyerek kaçağı kırmadan direk buldular.
Sorun tabi ki mutfak ve antre kısmındaki köşe demir borunun ek olan yeriydi ve arızayı bulan kişi demir borularının belirli bir süre sonra paslanıp çürüyüp ( Sonuç olarak içinden soğuk ve sıcak su geçiyor) normal olduğunu söyleyip plastik boru ile su tesisatçısını çağırıp yaptırmamı söyledi
Yaptırınca o ıslaklık ve içerideki su kabarmaları temizleyip boyasak bile kuruması bayağı bir sürdü.
Duvar terlemesini nasıl önleriz?
Öncelikle şunu başından geçen biri olarak söylemeliyim ki bu durum gerçekten imkansızdır yani tesisatınız da bir kaçak var, duvar ıslak yada boya kalkıyor bu kaçağı kapatmadan önleyemezsiniz çünkü su duvar içerisinde gezinir ve temele tamamıyla zarar verir bu tarz durumda kesinlikle bir su kaçağı tespitçisi çağırmanızı öneririm.
Bu tarz durumlarda ezbere iş yapılmaz çünkü binanız eski ve nereden nasıl bir boru geçiyor nereye gidiyor nerede bitiyor bilemez siniz
Kaçak yok ise terleme şu şekilde azda olsa önlenebilir.
- Evin içerisinde çamaşır kurutmayın kurutur sanız da cam acık kalsın havalandırın
- Yemek yaparken eğer çok ocak çalışıyorsa mutlaka havalandırın
- Günlük en az 10 dakika bütün odaları havalandırın
- Pencereleriniz eğer pvc değil doğrama ise değiştiriniz
- İzalasyon yaptırın
- Çatı katında oturuyorsanız çatı yalıtımı yaptırın
- Kalorifer petekleri cam ağzında ise yerlerini değiştirin
- Duvarlara su bazlı boya kullanın
- Ev, doğalgaz veya kalorifer ile ısınıyorsa peteklerde sorun varsa çözülmeli,
Kısaca siz değerli okuyucularımıza kendi ağzımız ile elimizden geldiğince yaşadığımız rutubet tecrübelerini de göz önüne alarak bir yazı yazmaya çalıştık kısaca bu tarz durumlar genel olarak çatı katlarında görünür eğer ara kat ve zemin katlarda banyo yada wc tarzı yerlerin tavan kısımlarında görünüyorsa bir üst kattaki komşunuzun banyo ve wcsinden fayans derz aralarından kaçırıyordur.
Merhaba 5 yıldır güzellik uzmanıyım güzellik merkezinde şube müdürlüğü de yaptım 2 yıl yönetici olarak çalıştım ingilizcem orta seviyede görsel olarak da bu sektöre uygunum bakımıma özen gösteriyorum yurt dışında bu işi yapmak istiyorum bekarım herhangi engel sağlık durumum yok