ÇATI AKMASI NEDEN OLUR? ÇATI AKTIĞINDA NE YAPABİLİRİM?
ÇATI AKMASI NEDEN OLUR? ÇATI AKTIĞINDA NE YAPABİLİRİM?
Çatı Akması genel olarak yağışların meydana gelmesiyle çatı akması nedenleri sıklıkla görülmektedir.
Bugunki makelemizde size çatı akması neden olur? Çatı aktığında ne yapabiliriz? Çatı akmasını nasıl keseriz? Çatı neden akıtma yapar? konularından bahsedeceğiz.
ÇATI AKMASI NEDEN OLUR?
Çatı akması çatı katında yaşayan bir çok kişinin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Çatı akması aşağıdaki nedenlerden dolayı olur.
- Çatıdaki kiremitlerden eğer yağışlı havalarda su sızıyorsa ki genelde bu durumla çok karşı karşıya gelirsiniz, ya kiremit çürümüştür veya kiremitin üzerine birileri basmıştır. Eğer çatı kiremitiniz eski ve uzun süredir kullanılıyorsa ki genel olarak sıcak ve soğuk havaları çok gördüğünden zamanla çürüyüp çatlayabilir ve çatınız akabilir.
- Çatı üst omurgalarından su akıyorsa,çatı üzerinde gezilmiştir ve bundan ötürü çatlak veya kırık var ise akıtabilir.
- Çatı çıtaları genel olarak su aldıysa ve cürüdüyse çatı sağlam olmaz ve aşırı yağışta esneme yapıp çatı kiremitleri kırılabilir.
- Çatı olukları çürüdü ise çatı akıtabilir.
- Kısa zaman önce orta şiddetli deprem oldu ise kiremitlere zarar verebilir ve kiremit çatlar ise yağışlı havalarda su alır.
- Bina çevresinde güvercin besleyen kişiler var ise onlar çatıda gezmeyi çok sever güvercin indirmek için ve çatınızda kafasına göre gezerse kiremitler zarar görür ve kırıldığı için su alır.
- Çatı kiremitleri dizilim sıraları yanlış ise veya ters yerleştirilirse çatı akabilir.
ÇATI AKTIĞINDA NE YAPABİLİRİZ?
Çatınız akıyorsa telaşlanmayın, ilk yapacağınız şey 10 yada 20 litrelik bir boya bidonu veya bir legen bulup akan kısıma koyup yağışın bitmesini bekleyin. Yağışlı havalarda kiremit değişimi ve çatıya çıkma işlemi yapılmaz. Bu tarz durumlar için genelde denge problemi olmayan biri ve daha önce çatı kiremiti değişmiş kişilerden yardım isteyin..
Çatı ile iligli daha önce çatıya çıkma ve kiremit değiştirme işlemi yapmadıysanız yapmayın. Çünkü bu tarz işler bilen kişiler tarafından yapılır. Kiremit dizilim sırası vardır. Sırayı yanlış düzmeniz esnasında tekrar çatı ve oluk işi yapan ustalar çağırıp yaptırmanız gerekir.
Çatınızda her zaman 20 30 kiremit bulunsun ve eğer çatı katında oturuyorsanız genel olarak her kış ayına girmeden yaz yağmurlarında çatınızı kontrol edin…
ÇATI AKMASINDA ONARIM VE TADİLAT İŞLEMLERİ KİME AİTTİR?
Çatı onarım işlemlerinde binada mülk sahibi olan ve iş yerlerininde ortak gideridir. Yani eğer çati ile ilgili bir işlem yapılacaksa işlem yapılmadan önce fiyat çıkaralıp bina mülk sahipleri ile de görüşülüp, ortak gider olarak hesaplanıp yapılabilir.
ÇATI TAMİRİ KAÇ GÜN SÜRER?
Çatı tamiri çatı ustasının yanında getirdiği ustaların tecrübesi ve kabiliyetine göre değişir. Mesela bizim apartmanın çatı çıtaları ve çatı tuğla düzme işlemleri için 3 kişi geldiler. 2 günde bütün çatıyı indirip, tekrar çıtaları değiştirip tuğlaları tekrar düzdüler. Bu tarz işler ustanın kabiliyeti ve çalışma şekiline bağlıdır.