Ahududu faydaları nelerdir?
Ahududu faydaları nelerdir?
Böğürtlen, lezzetli tatlı ve ekşi tadı ile karakterize edilen meyve türlerinden biridir ve ahududu, keklerin ve diğer tatlı türlerinin dekorasyonunda kullanımları ile ünlüdür ve sadece bu değil, antioksidan, vitamin ve mineral içeriği de ona bir güzellik verir. yüksek besin değeri ve sağlık açısından birden fazla faydası olan meyvelerden biri yapın, bu makalede size onu diyetinize dahil etmenin en iyi yollarından bahsedeceğiz.
Ahududu faydaları
Kırmızı ahududu en popüler olmasına rağmen, sarı ve mor gibi birden fazla ahududu türü vardır ve bu türler tat ve pigment, vitamin, antioksidan ve diğer elementler ve ahududu içeriği bakımından birbirinden biraz farklıdır. birçok meyve gibi, birçoğunun sağlık yararları vardır:
Zengin antioksidan kaynağı: Ahududu, C ve E vitaminleri ile selenyum, beta-karoten, lutein, likopen, zeaksantin ve diğerleri gibi antioksidan özelliklere sahip elementler ve bileşikler içerir.Antioksidanlar vücudun bilinen toksik maddelerden kurtulmasına yardımcı olur. serbest radikaller gibi, üreten Bu maddelerin bir kısmı vücut tarafından metabolik süreçler sırasında üretilirken, diğerleri sağlıksız gıdalar ve kirlilik gibi dış etkenler tarafından üretilir.Bu serbest radikaller hücre hasarına ve birçok kronik hastalığa neden olur.
Beyin ve sinir sistemi sağlığını geliştirin: Araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin beyin ve sinir sağlığını iyileştirdiğini ve C ve E vitaminlerinin hafıza ve zihinsel yetenekleri geliştirebileceğini gösteriyor.
Kalp sağlığını destekler: Araştırmalar böğürtlende bulunan flavonoidlerden biri olan antosiyaninlerin kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek iltihaplanmayı önlediğini göstermiştir.Antioksidanlar ayrıca trombosit agregasyonunu önleyerek ve kan basıncını düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.Böğürtlenin potasyum içeriği Kalp hastalığı için bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu önler ve ahudududaki lif, kolesterol seviyelerini, obeziteyi ve felçleri kontrol etmeye yardımcı olur.
Kanserden korunma: Antioksidanlar vücudu akciğer, mide ve yemek borusu kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünden korur.Çalışmalardan birinde bilim insanları mide, kolon ve meme kanserini tedavi etmek için kırmızı ahududu özü kullanmış ve özütün ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir 90 Hücrelerin %’si ve bu antioksidanlar Oksidasyon, meme kanseri hücrelerinin yarısının yok edilmesinden sorumluydu.
Kan şekerini kontrol edin: Çileklerdeki antioksidanlar, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olan iltihabı önler, araştırmalar diyet lifinin tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltabileceğini ve tip 2 diyabetli kişilerde semptomları iyileştirebileceğini göstermektedir. zaten acı çekiyor.
Sindirimi Destekler: Çileklerdeki lif ve su içeriği kabızlığı önler ve sindirim sistemini sağlıklı tutar. Lif, vücuttaki toksinlerden kurtulmak için gerekli olan düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Lif yemek, sağlıklı bir kilonun kontrolüne de yardımcı olabilir.
Göz sağlığını destekler: Ahududu, zararlı mavi ışık ışınlarını filtreleyen antioksidan zeaksantin içerir.Zeaksantin ayrıca, yaşlılarda görme sorunlarına neden olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi sorunlardan gözleri korumada rol oynar.
Ahududu hasarı
Ahududu, makul miktarda tüketildiği sürece sağlık sorunlarına neden olmaz, ancak ahududular bazı risklerle ilişkilendirilebilecek eser miktarda pestisit içerebileceğinden, ahududu özü ve ahududu içeren besin takviyeleri için organik ahududu satın almak en iyisidir.
Bazı kadınların kilo vermek veya saç dökülmesini önlemek amacıyla yedikleri meyveler veya ketonlar olarak bilinen meyveler, bu ketonların bu amaçlar için güvenli ve hatta etkili olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt yoktur ve bu takviyelerin bazıları bazı insanlar üzerinde zararlı etkileri olabilecek uyarıcılar içerir, bu nedenle herhangi bir diyet takviyesini kullanmadan önce bir doktorla konuşmak önemlidir, olumsuz etki riskinden bağımsız olarak, bazı takviyeler ilaçlarla etkileşime girebilir veya hatta etkisiz olabilir.
- Ahududuya karşı alerjik reaksiyonlar, ahududu yemekle ilişkili olabilir ve bu nadir ve olası olmasına rağmen, ahududuya karşı yaygın alerjik reaksiyonlar şunları içerir:
- kaşıntı;
- Ağız karıncalanması.
- şişmiş dudaklar;
- Göz yırtılması.
- Burun akması.
- hapşırma;
- Şişme, kaşıntı veya kızarıklık.
- Daha şiddetli semptomlar kusma, kramplar veya ishali içerebilir ve şişmiş bir boğaz, hırıltılı solunum, nefes almada zorluk, kan basıncında keskin bir düşüş ve hızlı bir kalp içerebilir.
ahududu nasıl kullanılır
Ahududular taze, dondurulmuş, kurutulmuş veya jöle, smoothie ve reçellerin bir bileşeni olarak mevcuttur.Taze veya dondurulmuş ahududular en iyi seçimdir.Diğer meyve ürünleri genellikle ilave şeker içerir, bu nedenle etiketi kontrol etmek ve ilave şeker içermeyen ürünleri seçmek en iyisidir
Taze ahududu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, diyette birden fazla şekilde listelenebilir veya dondurulabilir:
- Smoothie, yoğurt veya yulaf ezmesine ekleyin.
- Çilek, mango ve daha fazlası gibi diğer meyvelerle zengin bir smoothie yapmak için ahududu kullanın.
- En sevdiğiniz meyvelerle meyve salatası yapmak için ahududu kullanın.
- Pasta veya krepleri süslemek için kullanın.
- Ahududu reçelini evde yapıp kahvaltıda afiyetle yiyebilirsiniz.
- Farklı ve lezzetli kurabiyeler hazırlamak için kurabiye hamuruna çilek ekleyin.
- Taze ve zengin bir tat için çaya biraz fasulye ekleyin.
Sonuç olarak, ahududu lezzetli bir tada ve sağlığa birden fazla faydası olan meyvelerden biridir ve C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir besin olduğu için cildiniz için de faydalıdır ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. her düzeyde diyetinize iyi bir katkı.