HAMİLE KADINLAR İÇİN VİTAMİNLER VE ÖNEMİ
HAMİLE KADINLAR İÇİN VİTAMİNLER
Hamile kadınların düzenli olarak mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır . Yeterli alım, hamilelik sırasında daha da önemlidir çünkü çocuğa da bakılmalıdır. Anne adaylarının akılda tutması gereken bazı besinler vardır. Hamile kadınlar için hangi vitaminlerin neden önemli olduğu hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.
Kritik vitaminler
Doğmamış çocuğun optimal gelişimi ve kendi vücudunun iyi bir şekilde beslenmesi için hamile kadınların yeterli miktarda tüm vitaminlere sahip olması gerekir . Yeterli bir folat (folik asit) kaynağı özellikle kritiktir. Bu nedenle tüm hamile kadınlar için bir folik asit takviyesi önerilir.
Diğer vitaminler söz konusu olduğunda, kanıtlanmış veya yakın bir eksiklik durumunda bunları tablet, kapsül vb. Şeklinde almak da mantıklı olabilir. Tersine, doğmamış çocuğa zarar vermemek için hamilelik sırasında belirli vitaminlerin aşırı dozdan kaçınılması da önemlidir.
Folat (folik asit)
Folik asit, hücre bölünmesi ve büyüme süreçlerinde yer alan bir B vitaminidir. Hamilelik sırasında bir eksiklik varsa (özellikle erken gebelikte), doğmamış çocuk istenmeyen şekilde gelişebilir. Bunlar esas olarak nöral tüp kusurlarını içerir. Bunlar, merkezi sinir sistemindeki “açık sırt” gibi malformasyonlardır.
Bu nedenle uzmanlar, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bile bir folik asit preparatı almasını tavsiye ediyor – böylece kadına hamileliğin başlangıcından önce yeterli miktarda vitamin sağlanıyor. Folik asit tabletleri gebeliğin ilk üç aylık döneminin sonuna kadar alınmalıdır.
Folik asit (veya folat) ayrıca ıspanak, lahana, kuzu marul, brokoli, tavuk yumurtası, baklagiller, tam tahıllı ürünler, portakal ve domates gibi çeşitli yiyeceklerde bulunur.
D vitamini
Hamilelik sırasında – Yaşamın her evresinde olduğu gibi – beden alınmalıdır verilen yeterli olan D vitamini Diğer şeylerin yanı sıra, bu sağlıklı, güçlü kemikler (anne ve çocuk için) için önemlidir. Bu arada, hamilelik sırasında tahmini günlük D vitamini gereksinimi diğer yetişkinlerden daha yüksek değildir.
D vitamini, insan vücudunun kendisi tarafından, yani güneş ışığına maruz kaldığında ciltte üretilebilen tek vitamindir. Aslında, bu kendi kendine üretim, D vitamini ihtiyacının çoğunu karşılarken, diyetin katkısı nispeten azdır. Bu nedenle, düzenli olarak güneş banyosu yapıyorsanız, normalde D vitamini eksikliği konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Ancak hamilelik, bazı kadınların bilinçli olarak güneş ışığından kaçındıkları bir dönemdir. Bunun nedeni, örneğin, birçok hamile kadının özellikle kolayca terlemesi veya hamile annelerin cildinin çok fazla güneş olduğunda çirkin pigment lekeleri oluşturmasıdır. Cilt kanseri ve erken cilt yaşlanma korkusu da birçok kadının güneşten uzak durmasına veya cildini olabildiğince giysilerle örtmesine neden oluyor. Ek olarak, insanlar artık dışarıda (örneğin iş için) daha önceki zamanlara göre çok daha az vakit geçiriyorlar. Kışın, güneş ışığının çok zayıf olduğu ve herkes soğuğa sarıldığı zaman, cilt pratikte D vitamini üretemez. Bir önceki yaz yeterince üretilmediyse ve saklanmadıysa, bir darboğaz riski vardır.
Bu nedenle çeşitli faktörler D vitamini tedarikini bozabilir. “Güneş vitamini” eksikliği, diğer şeylerin yanı sıra kemikler için kötüdür – onları yumuşatır. Bu hastalığa çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde osteomalazi denir.
D vitamini eksikliğini önlemek için hamile kadınlar (ve diğer herkes) bu nedenle kendilerini düzenli olarak güneşe maruz bırakmalıdır. Güneşe maruz kalma tavsiye edilen süre sezonunda, coğrafi enlem ve cilt tipine, diğer şeyler arasında, bağlıdır. Örneğin, bu ülkede açık cilt tipine sahip kişiler, öğle güneşinin, yaz aylarında (Haziran – Ağustos) günde beş ila on dakika süreyle yüzlerinin, ellerinin ve kolların ve bacakların büyük kısımlarının açıkta kalmasına izin vermelidir ( ışık koruması olmadan). Daha sonra cilt yeterli D vitamini üretebilir.
Ayrıca yağlı deniz balığı (somon, ringa gibi) gibi D vitamini yönünden zengin besinler düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir .
Doktor anne adayının sağlığa zararlı D vitamini eksikliği olduğunu kanıtlayabilirse, hamilelik sırasında D vitamini takviyesi alınması önerilir.
A vitamini
Hamilelik sırasında, daha kesin olarak 4. aydan itibaren A vitamini ihtiyacı biraz daha fazladır. Vitamin, diğer şeylerin yanı sıra, hücrelerin ve dokuların büyümesi ve çocuğun akciğerlerinin olgunlaşması için önemlidir. Öte yandan, hamilelik sırasında çok fazla A vitamini olması, doğmamış çocuğun gelişimini tehlikeye atabilir. Bu nedenle, A vitamini ile ilgili olarak:
Hamileliğin ilk üç ayında anne adayları, bol miktarda A vitamini içerdiğinden karaciğer yememelidir (dozaj çok yüksek olabileceğinden A vitamini takviyeleri de önerilmez). Hamileliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren, ara sıra karaciğer yemeklerine tekrar izin verilir (ayda bir veya iki kez).
A vitamini veya öncüllerini (süt, süt ürünleri, yumurta sarısı, havuç, yeşil sebzeler vb.) İçeren diğer yiyecekleri tüketerek aşırı doz almak mümkün değildir.
C vitamini
Hamilelik kadın vücudundan çok şey ister. Bağışıklık sistemi genellikle sonuç olarak acı çeker, böylece anne adayı enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir. Yeterli bir C vitamini kaynağı buna karşı koyabilir. C vitamininin anne ve doğmamış çocuk için başka birçok önemli görevi de vardır. Diğer şeylerin yanı sıra bağ dokusu, kemik ve dişlerin gelişimi için gereklidir.
Kadınlar hamilelikte C vitamini ihtiyacının arttığını unutmamalıdır. Bu nedenle menünüze düzenli olarak C vitamini içeren besinler eklemelisiniz. İyi kaynaklar arasında taze meyveler (turunçgiller, siyah kuş üzümü gibi ), taze sebzeler ve patates bulunur.
E vitamini
Hamilelik, E vitamini ihtiyacını yalnızca minimum düzeyde artırır. Dengeli beslenenler genellikle bu yağda çözünen vitaminden yeterli miktarda tüketirler. Öncelikle bitkisel yağlarda (buğday tohumu ve ayçiçek yağı gibi) bulunur. Diğer kaynaklar arasında fındık, badem ve tatlı patates bulunur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve hücrelere zarar veren “serbest radikalleri” (örneğin metabolik süreçler sırasında doğal olarak ortaya çıkan agresif oksijen bileşikleri) “detoksifiye etmek” için diğer şeylerin yanı sıra vücudun E vitaminine ihtiyacı vardır.
B12 vitamini
B12 vitamini temini söz konusu olduğunda hamilelik vejeteryanlar ve veganlar için zor olabilir . Bu vitamin kan oluşumu için önemlidir ve esas olarak hayvansal gıdalarda bulunur: et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri.
Ne et ne de balık, ama en azından süt ürünleri ve yumurta yiyen vejetaryenler, öğünleri dikkatlice planlanırsa genellikle yeterli B12 vitamini alırlar. Ancak hamilelikte B12 vitamini gereksinimi arttığında yeterli alım olduğundan emin olmak için dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde B12 vitamini takviyesi de almanız gerekebilir.
B12 Vitamini, temelde hayvansal gıdalardan tamamen kaçınan veganlar için kritik bir besindir. Onlarla, uygun bir vitamin preparatı almaktan genellikle kaçınılamaz.
Vejetaryen veya vegan diyetini uygulayan hamile kadınlar, kendi iyilikleri ve çocuğun iyiliği için yeterli miktarda B12 vitamini ve diğer gerekli besin maddelerinin nasıl sağlanabileceğini mutlaka doktorlarıyla veya beslenme uzmanlarıyla tartışmalıdır.